Як утеплити гаражні ворота

Перепади температури негативно впливають на стан гаража. Утеплення гаражних воріт допоможе запобігти стрибкам і зберегти нормальний мікроклімат. Теплоізоляція блокує «місток холоду», яким температура передається гаражні воротаимося, як утеплити гаражні ворота.

Які ворота можна утеплювати

утеплення воріт гаражу

Насамперед врахуйте, з якого матеріалу зроблено ворота. Кращим провідником холоду є метал. Тому такі конструкції вимагають додаткової ізоляції та утеплення. Секційні гаражні ворота виготовлені з сендвіч-панелей. Вони мають низький показник теплопровідності, оскільки всередині вже є утеплювач. Деякі деталі, виготовлені з металу та не покриті ізоляцією, необхідно утеплювати.

Досить складно забезпечити необхідний мікроклімат у гаражі, якщо встановлені ролетні ворота. Вони згортаються в рулон, тому процес ізоляції передбачає застосування гнучких матеріалів. Перед тим як розпочати утеплення, врахуйте особливості конструкції.

Термоізолятори для секційних воріт

Якщо потрібно утеплення воріт гаража статичної конструкції, зверніть увагу на пінопласт. Це відносно недорогий варіант, який забезпечує високий рівень теплоізоляції. Потрібно чітко дотримуватись технології. Вона подібна до утеплення будинків, з тією різницею, що пінопласт кріплять зсередини, а не із зовнішньої сторони. Такий підхід не дозволяє холоду проникнути до приміщення. Вибирайте матеріал з великою щільністю. Мінімальний параметр — 15 кг/м. Для наклеювання використовуйте спеціальну монтажну піну: вона закриє всі щілини. Доступу для холодного повітря не залишиться.

Ще один варіант для утеплення — екструдований пінополістирол. Він коштує дорожче, але забезпечує приємніший дизайнерський результат. Плити монтують подібно до пінопласту. Основні переваги:

  • Низький рівень теплопровідності, що не перевищує коефіцієнт 0,035.
  • Стійкість до горіння.
  • Термін служби щонайменше 50 років.
  • Поглинання вологи трохи більше 0,4%.

Пінопласт і пінополістирол відмінно підійдуть як обшивка твердих воріт гаража.

Утеплення гнучких конструкцій

як утеплити ворота в гаражі

Тепер розглянемо варіанти для інших типів воріт:

  • Фольгований спінений поліетилен. Це гнучке рулонне покриття. Термо- та гідроізоляція — на високому рівні. Шар утеплювача — до 10 мм завтовшки, тому вага мінімальна. Вологопоглинання становить трохи більше 2%. Провідність тепла — не вище 0,055, що здебільшого залежить від типу конструкції.
  • Мінеральна вата. Утеплювач має масу переваг, але одним суттєвим недоліком є висока гігроскопічність. Між волокнами може накопичуватися волога, що негативно впливає на ефективність теплоізоляції секційних воріт. Найкраще підійде скловата, яка відрізняється помірною гігроскопічністю.

З точки зору вартості другий варіант кращий. Якщо потрібний високий рівень теплоізоляції гаража, зверніть увагу на спінений поліетилен.

Етапи робіт

Самостійно виконати утеплення воріт у гаражі неважко. Попередньо почистіть робочу поверхню та обробіть антикорозійним розчином. Коли він висохне, необхідно укласти матеріал:

  1. Пінопласт та екструдований пінополістирол. Попередньо заміряйте периметр. Плити виріжте за розмірами та формою. На поверхню дверей і всієї конструкції, що утеплюється, нанесіть монтажну піну, потім прикладіть лист. Якщо піна не проникла в стики, додатково обробіть їх. Це важливо, тому що через щілини надходить холод.
  2. Спінений поліетилен. Порядок дій аналогічний. Щоб скоротити тепловтрати, рекомендується зверху покласти пінопласт або пінополістирол, якщо дозволяє конструкція підйомних воріт.
  3. Мінеральна вата. Поверхню обробіть бітумною мастутеплення секційних ворітикою або постеліть ізолон. Виріжте листи за розміром та прикріпіть. Щоб зменшити ймовірність появи конденсату, монтуйте пароізоляційну плівку.


У такий спосіб можна утеплити ворота гаража. Останній етап — монтаж облицювання, хоча це й не обов’язково. До решетування кріплять вагонку або OSB. Не використовуйте облицювання з пластику, оскільки воно ламке.

Часті помилки

Щоб виконати роботу правильно, враховуйте властивості матеріалів. Наприклад, монтажна піна активно розширюється під час контакту з повітрям. При занадто швидкому закріпленні теплоізоляційного матеріалу розширення продовжується і може витіснити листи.

Найкраще використовувати пінополіуретанову піну в балончиках. Вона виконує роль ущільнювача та утеплювача. У ППУ вищі технічні показники, ніж у звичайної монтажної піни. Пінополіуретан, що напилюється, зміцнить будь-яку конструкцію. Він застигає набагато швидше: вже за 20 хвилин формується кірка.

Якщо ви збираєтеся використовувати стандартну монтажну піну, вибирайте зимову. У неї менший обсяг розширення, хоча вона дорожча. Працювати з нею зручніше, легше сформувати передбачуваний обсяг.

Утеплення гаражних воріт забезпечить приємний мікроклімат у гаражі взимку та влітку. Процес нескладний, його можна виконати своїми руками без особливих будівельних навичок. Потрібно лише правильно вибрати утеплювач і дотримуватись рекомендованого порядку дій.