Схема розведення кабелів до автоматики для розпашних воріт

Правильне розведення кабелів до автоматики для розпашних воріт є важливою складовою підготовки проєму до монтажу моторів. У цій статті ми розглянемо загальні вимоги для цього процесу.

Foto #1

Основний кабель живлення автоматики

Кабель живлення від загальної електромережі дому слід підвести до місця, де буде встановлено блок керування розпашною автоматикою. Для цього найкраще використовувати ПВС кабель, оскільки від витримує потрібні навантаження та при цьому є достатньо гнучким, що спрощує монтажні роботи.

Діаметр січення проводу повинен бути 1,5 мм². Щоб захистити його від можливих механічних пошкоджень, кабель слід помістити в пластикову або металопластикову трубу.


Живлення моторів розпашних воріт

На відміну від відсувної автоматики, для розпашних воріт зазвичай використовується два мотори — для двох стулок відповідно. Кабель живлення слід виводити від блоку керування до кожного з них паралельно. Для підключення потрібно використати чотирижильний ПВС кабель із січенням 1,5 мм², оскільки крім самого живлення на мотори будуть подаватися сигнали про початок та зупинку роботи.

Щоб захистити електропроводи від механічних пошкоджень, їх також слід помістити в пластикову трубу.


Кабель для підключення фотоелементів

Фотоелементи, або датчики безпеки, не є обов’язковими пристроями для автоматизації розпашних воріт. Однак вони дозволяють уникнути неприємних ситуацій, коли ворота при закриванні можуть травмувати людей, тварин чи майно, наприклад, автомобіль.

Принцип роботи фотоелементів досить простий: один датчик випромінює інфрачервоний промінь, а другий, що розташовується на протилежному стовпчику, вловлює його. Тому електропроводку слід підводити до кожного з них окремо: двожильний кабель із січенням 1 мм² до першого датчика та чотирижильний з аналогічним діаметром — для другого.

Існують моделі фотоелементів, у яких один пристрій водночас і випромінює, і вловлює відбитий за допомогою встановленого на протилежному стовпчику рефлектора промінь. У цьому разі достатньо підвести чотирижильний кабель із січенням 1 мм² до єдиного датчика.


Підключення сигнальної лампи

Сигнальна лампа — теж додатковий аксесуар для автоматики до розпашних воріт. Вона дозволяє миготливим світловим сигналом попередити про початок відкривання чи закривання воріт, що стане в нагоді іншим учасникам руху, особливо в темну пору доби.

Зазвичай сигнальна лампа встановлюється в місці, де її буде достатньо добре видно. Для підключення цього пристрою слід використати двожильний кабель із січенням 1,5 мм²..


Кабель для зовнішньої антени

Зовнішня антена використовується, коли потрібно збільшити радіус прийому сигналу від пульта дистанційного керування (ДК). Також її можна встановити, коли поряд з воротами присутні джерела радіоперешкод, які заважають нормальній роботі пульта ДК.

Для підключення зовнішньої антени використовується екранований коаксіальний кабель, наприклад RG58. Деякі моделі сигнальних ламп мають вбудовану антену. Про особливості підключення живлення таких пристроїв можна дізнатися з інструкції для монтажу та експлуатації, що міститься в комплекті.


Існують мотори для розпашних воріт, які дозволяють встановлювати інші аксесуари або підключати, наприклад, елементи вуличного освітлення. Особливості розводки кабелів для таких пристроїв також описуються в їхніх інструкціях зі встановлення.


Варто зазначити, що всі роботи з прокладання електричних кабелів повинні проводитися професіоналами та з дотриманням усіх норм технічної безпеки.


Якщо у вас залишилися питання про особливості прокладання електрокабелів для монтажу ворітної автоматики, зв’яжіться з нами — наші контактні дані ви знайдете у вкладці на головному меню або внизу сторінки. Щоб перейти в розділ з автоматикою та вибрати потрібну модель моторів для ваших розпашних воріт, натисніть на посилання.