Установка шлагбаума: документи та дозволи в Україні

Встановлення шлагбаума: документи та дозволи в Україні

Щоб створити комфортні умови на території котеджного містечка або ділянки, що прилягає до багатоповерхового будинку, потрібні засоби для обмеження в’їзду та виїзду. Автоматичний шлагбаум у дворі чудово справляється з цим завданням. Він не займає багато місця і відносно недорогий. З його допомогою легко контролювати рух транспорту. Але не у всіх ситуаціях дозволяється його встановлювати. Розглянемо основні моменти, коли держава допускає встановлення.

Коли без шлагбаума не обійтися

шлагбаум у дворах

У містах з великим населенням розміщення транспортних засобів на чужій зоні стає серйозною проблемою. Для її вирішення використовують різні конструкції, наприклад, шлагбауми у дворах. З їхньою допомогою можна контролювати потік транспорту.

Монтаж таких конструкцій доречний у наступних ситуаціях:

  • Запобігання або повна заборона паркування у дворі чужих транспортних засобів.
  • Ліквідація «наскрізного» проїзду територією.
  • Контроль кількості паркувальних місць.

Монтаж шлагбауму пов’язаний з низкою складнощів. Насамперед необхідно отримати дозвіл. Для цього потрібно узгоджувати дії щодо монтажу з міською владою. Розглянемо порядок дій.

У яких ситуаціях допускається монтаж шлагбаума

встановлення шлагбаумів

Законність встановлення шлагбаумів у дворах можна встановити за Земельним кодексом України. У статті 42 зазначено, що розпоряджатися нею мають право лише власники прибудинкової території. До цієї категорії також належать мешканці Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Якщо ділянка не належить до комунальної власності, то співвласники можу відгородити двір від осіб, які там не мешкають. Отримати дозвіл на встановлення шлагбаума буває непросто. Попередньо необхідно ознайомитись з усіма нюансами. Якщо цього не зробити, держава може вимагати знести огороджувальну конструкцію.

Порядок дій щодо отримання дозволу

Встановлення шлагбаумів на прибудинковій території виконується у такому порядку:

  1. Проведення загальних зборів ОСББ. Це необхідно для інформування кожного мешканця про заплановані дії. Щоб законність монтажу обмежувача не заперечувалась, потрібна згода не менше ⅔ співвласників. Тільки тоді закон дозволяє продовжувати процес.
  2. Ретельне протоколювання результатів голосування. Важливе для отримання офіційного підтвердження рішення мешканців.
  3. Вибір виконавця. Необхідно визначитись із закупівлею потрібного обладнання. Потрібна заява від мешканців багатоквартирного будинку.

Наступний етап — це подання документів з протоколом органам місцевої ради з благоустрою. Після всіх узгоджень та отримання дозволу можна встановлювати обмежувач на в’їзд.

Список документів, які потрібно подати до місцевих органів:

  • Папери, що підтверджують право користування прилеглої території як приватної власності.
  • Креслення з встановлення та розміщення майбутнього шлагбаума.
  • Протокол зборів.

Дотримуючись цього порядку, ви будете впевнені у законності дій.

Що ще слід врахувати

монтаж шлагбауму

Отримати дозвіл на монтаж можна виключно в органах місцевої ради з благоустрою. Розгляд займає до 10 днів. Підписуйте договір з підрядником після офіційного оформлення всіх паперів. Правила встановлення шлагбауму у дворі включають відвідування таких інстанцій:

  • Пожежна інспекція. Вона перевірить, чи шлагбаум не заважатиме проїзду пожежної машини в критичній ситуації. Обмежувач, розташований на житловій території, має бути завжди справним.
  • Районна адміністрація. Потрібний проект встановлення для загального вивчення. Процедура триває до 30 днів.
  • Комунальне підприємство. Переконайтеся, що доступ до багатоквартирного будинку буде відкритий для ремонту.

Щоб отримати дозвіл ставити регулятор руху, важливо виконати інші вимоги. Конструкція не повинна заважати пересуванню пішоходів. Найміть охоронця, щоб контролювати роботу пристрою в екстрених ситуаціях. Тільки отримавши схвалення від усіх зазначених інстанцій, можна бути впевненим у законності монтажу конструкції. Якщо не дотримано правил, встановлення буде визнано несанкціонованим.

Як перевірити законність розташування

Вимагати перевірку в конкретному місці можна, якщо пристрій створює серйозні труднощі для переміщення пішоходів або обмежує їхній рух. З’ясуйте, чи можуть екстрені служби вільно проїжджати на територію та виконувати необхідні роботи. Якщо ні, можна подати скаргу та подати запит на перевірку — наскільки встановлена система є законною. Під час аудиту зверніть увагу на такі моменти:

  • Наявність протоколу від ОСББ. У ньому повинні бути зазначені результати голосування мешканців. Якщо незгодних набагато більше, робочий пристрій необхідно узаконити.
  • Власник території. Якщо вона знаходиться у власності міста чи комунальних служб, має бути договір на оренду ділянки.

Звертатися зі скаргою можна до районної адміністрації чи управління архітектурного будівництва. Обидві організації мають надати дозвіл на шлагбаум або визнати його незаконне розташування. Щоб уникнути спірних питань чи проблем у майбутньому, точно дотримуйтесь встановленого порядку отримання дозволу.

Ми готові вам допомогти з усіма технічними аспектами: проведемо вимірювання, встановимо, та налаштуємо всі необхідні механізми для забезпечення комфортного користування шлагбаумом. Монтаж шлагбауму під ключ від Тестум-UA доступний на будь-який бюджет. Звертайтеся до наших професіоналів для отримання консультації! Ми знаємо, як вам допомогти з цим важливим вибором!