Як вибрати ворота для приватного будинку?

Конструкція – важливий, але не єдиний фактор при виборі воріт. Ми розберемо всі технічні нюанси вибору з досвіду продавців, виробників та покупців. По фото ви зможете скласти уявлення про те, як виглядатиме в'їзд у вашу садибу.

В'їзна брама заміського будинку: матеріали, конструкція, відкриття

Перше, що впадає у вічі – це, звичайно, матеріал. Залізні ворота зустрічаються найчастіше. Завдяки якостям металу вдалося створити найнадійніший і практичніший тип конструкції.

Металеві ворота для власного будинку обирають за наступними критеріїями:

• міцність;

• довговічність;

• солідний та привабливий зовнішній вигляд;

• найвищі показники безпеки.


Тип конструкції. Що буде краще?

В’їзна група воріт завжди виглядає презентабельно і стильно. Наявність таких воріт підкреслює смак і особливість території. В’їзні ворота діляться на два підвиди: розпашні і відкатні. Хоч вони і належать до однієї групи, але конструкції у них абсолютно різні. Саме в цій диференціації і полягає їх особливість.

Розпашні ворота - більш ефектні і виглядають презентабельно. Вони розсовують стулки або у двір, або назовні завдяки автоматиці.  Але якщо Вам необхідно зробити вибір між двома видами в’їзних воріт, для початку треба розібратися як вони влаштовані, якими перевагами і недоліками володіють.


Розпашні ворота: механізм і принцип роботи

Найбільш популярний тип воріт з в’їзних. Їх частіше встановлюють через те, що механізм роботи зрозумілий і звичний для України. Управління розпашними воротами на автоматиці значно зручніше, ніж ручним способом. З кожного боку паркану є стулка і при запуску привід автоматики відкриває і закриває стулки. Відкривати розпашні ворота можна як назовні так і всередину. Вони доступні в ціні і експлуатація таких воріт надійна незалежно від комплектуючих. Встановлювати розпашні ворота можна при в’їзді на подвір’я, а під гараж варто розглянути варіанти гаражних секційних воріт.

Foto #1

Відкатні ворота - мають головну перевагу — це компактність,сучасність та не потребують додаткового простору навколо, а навпаки плавно відкочуються уздовж забору або стіни. 


Відкатні ворота: особливості 

Механізм воріт влаштований так, що вони монтуються внизу на направляючу, по якій вони будуть рухатися за допомогою роликів. Закріплена стулка полотна катаючись по направляючої відкриває і закриває отвір. Такий тип конструкції дає можливість економити місце. Це надає відкатним воріт “плюсик”. При тривалому застої ворота ніяк не втрачають свій робочий ресурс. Вони як вірний солдат – завжди в строю. Перевагою воріт є ще і стійкість до великих вітрових навантажень. Якщо Ви проживаєте в вітряну регіоні, ворота зможуть стати Вашим захистом при будь-якій погоді. Під час сильних снігопадів ворота будуть працювати справно як годинник. Розчищати їм дорогу не потрібно, адже вони безперешкодно пройдуть замети.

Foto #2

Які плюси і мінуси у цих видів воріт?

Відносно розпашних воріт — їхні переваги повністю виправдовують недоліки. Але варто звернути увагу, що для одного клієнта вважається недоліком, то для іншого є перевагою. Отже, з “плюсів” варто відзначити:

-великий вибір наповнення і видів конструкцій;

-прості в експлуатації і сервісному обслуговуванні – до них не потрібно докуповувати комплектуючі;

-фундамент може бути будь-яким, на монтаж воріт це ніяк не впливає.

Плюсів вже більш ніж достатньо, щоб зробити замовлення. Але варто розглянути і іншу сторону — недоліки:

- потребують додаткового простору, щоб здійснювати цикли відкриття та закриття;

під час сильних снігопадів для розпашних воріт необхідно розчищати площу роботи;

зменшення радіусу заїзду для автомобіля

Переваг в’їзний групи воріт набагато більше, ніж недоліків однозначно. Для початку розглянемо переваги відкатних воріт:

  -займають мінімум місця;

     - міцність і стійкість матеріалу до корозії, погодних умов і      вітру;

- безперешкодний рух воріт, якщо напрямні усипані снігом;

- можливість оснастити ворота автоматичним електроприводом.

З недоліків конструкції можна виділити лише кілька пунктів:

- необхідно мати міцний бетонний фундамент для монтажу відкатних воріт;

- додатково для правильної експлуатації треба встановити консольну фурнітуру. 

Foto #3

Хвіртка – обов'язкове доповнення

Якщо ви вже продумали всі аспекти купівлі воріт, настав час згадати ще про одне. Хвіртка повинна відповідати тим самим вимогам, що й ворота. Її декоративні та захисні якості теж мають бути на висоті.

Обов'язково подумайте про комфорт гостей, які приходять пішки. Користуватися стулками воріт щоразу незручно, тому в одній з них або поруч встановлюють хвіртку.

Другий варіант надійніший і практичніший, до того ж він підходить для різних конструкцій воріт, а в відкатні моделі хвіртку вмонтувати не можна.

У вбудованої хвіртки є кілька недоліків:

• поріг, що залишається внизу;

• заходити до неї часто незручно, особливо людям високого зросту, чи масивної статури;

• ширина отвору суттєво обмежена.

Хвіртка, що окремо стоїть

Позбавлена недоліків вбудованої хвіртки, ширина може бути будь-якою. Через неї має проходити людина великої статури з важкими предметами в обох руках.

Може доповнювати дизайнерське рішення воріт та огорож вашої прибудинкової ділянки.

Конструктивно складається із зовнішнього та внутрішнього каркасів, обшивки, петель, замку та обмежувальної пластини.

Оптимальним рішенням буде врізний замок для хвіртки. Монтувати його складніше, але в результаті ви отримаєте більш довговічну та функціональну конструкцію.

За якими критеріями вибирати ворота?

При виборі воріт необхідно в першу чергу звернути увагу на місце розташування. Експлуатаційна зона воріт повинна відповідати характеристикам конструкції. Наприклад, відкатні ворота можуть витримати найсильніший порив вітру, через наявність посиленої складової — металевого каркаса. Каркас підтримує щільне полотно воріт і чинить опір вітровій нагріузц.

Тим часом, розпашні ворота не так сильно протистоять вітровим навантаженням як відкатні. Полотна розпашних воріт при сильному опорі вітру можуть і не закритися з першого разу. Тому їх вибирають для регіонів з меншим вітровим навантаженням.

Більше половини клієнтів завжди цікавляться одним і тим же питанням: “А вони шумлять, коли працюють?”. Відкатні ворота видають певний шум через запуск в процес рейки, яка рухає полотно. Ворота видають мінімум звуків, тому що автоматика для розпашних воріт не вимагає додаткових комплектуючих і рейок.

Кожен тип в’їзних воріт на автоматиці можна запустити в роботу при відключенні електроенергії. Якщо Ви боїтеся, що встановивши автоматику, більше не зможете вручну відкрити ворота — це неправда. Відкатні та розпашні ворота мають функцію ручного розблокування приводу для таких випадків. Це конструкції, які володіють безпечним механізмом експлуатації і витримують різного роду навантаження. Визначити який з типів воріт найкращий складно, адже кожен клієнт індивідуально виділяє для себе переваги і недоліки. Але щодо визначення об’єктів, що рухаються під час роботи воріт, відкатні в цьому плані виграють. Траєкторія руху полотна значно екномить місце в глибину території об`єкту.

Варіанти відкриття

Цей чинник один із основних не лише при виборі, а й у формуванні ціни. За способом відкриття ворота можуть бути:

• механічний - ворота відчиняти власноруч.

• Автоматичний - ворота відчиняють мотори,що забезпечує додатковий комфорт.

Другий варіант підійде як для відкатних так і  розпашних моделей. Основний матеріал стулок теж не стане проблемою при встановленні автоматики. Такі покупки робляться рідко, тому краще довірити думку професіоналів та купити ту систему, яку порадить фахівець.

Питання ціни .

Формування ціни на автоматику формується з урахуванням всіх факторів: 

-розмірів воріт;

-ваги воріт;

-вітрової статики;

-відстані від центру петлі до краю стовпчика;

-інтенсивності використання автоматики;


При оформленні замовлення варто враховувати масу чинників. Щоб вирішити - які ворота краще: розпашні або відкатні, слід враховувати особливості ділянки, матеріал і параметри полотна, необхідність автоматизації та інші деталі. Тому перед оформленням покупки краще замовити безкоштовний розрахунок вартості і отримати консультацію у професіоналів. Зробити це можна в нашій компанії "Тестум ЮА" .

За більш детальною іфнормацією звертайтесь до наших фахівців за номером :

+38 (099) 324 71 66

+38 (068) 324 71 66

+38 (066) 668 45 08

+38 (068) 668 45 08